Zoek Aanbeveling
Aanbevelingen: hoe een inclusief onderwijssysteem kan worden gerealiseerd in Vlaanderen (2021)
De onderwijsactoren in Vlaanderen hebben grote goesting om inclusief te werken, om samen te werken en kennis en ervaringen uit te wisselen, en om hindernissen te overwinnen.
Aanbeveling: eerlijke klassenraden
Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede moedigen scholen aan om erover te waken dat de klassenraden leerlingen en hun ouders betrekken bij alle beslissingen die over hen genomen worden, en om bij hun motivaties ook rekening te houden met de verschillende thuissituaties van de leerlingen tijdens de Covid-19-periode.
Ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het COVID-19-beleid
Samen met het Steunpunt voor Inclusie en met de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent werkte Unia 10 concrete suggesties uit om beter rekening te kunnen houden met leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften in het COVID19-beleid op vlak van onderwijs.
Analyseer de diversiteit en de socio-economische segregatie in het onderwijs
Unia vraagt om een grondige analyse van diversiteit en socio-economische segregatie in het onderwijs. In de drie gemeenschappen moeten variabelen worden verfijnd en de data, waarover onderzoekers nu beschikken, worden aangevuld om een volledig en objectief beeld van de ontwikkelingen in de scholen te kunnen schetsen.
Maak het hoger onderwijs en het volwassenonderwijs inclusiever
Unia is ook vragende partij om het hoger en volwassenenonderwijs inclusiever te maken. Unia herinnert de Franse gemeenschap er ook aan dat een verbod op het dragen van religieuze symbolen in de schoolreglementen niet in regel is met de antidiscriminatiewetgeving.
Pak pestgedrag aan door een preventief antipestbeleid
Unia pleit voor een preventief en integraal antipestbeleid in alle scholen van het basis en het secundair onderwijs. Er moeten daarom specifieke opleidingen georganiseerd worden voor alle actoren uit de onderwijsgemeenschap, individuele en collectieve vormen van bemiddeling en sancties voor discriminatoir gedrag van zowel medeleerlingen als leerkrachten.
Maak het onderwijs inclusiever
Om de verschillende segregatievormen in het onderwijs te bestrijden, raadt Unia aan om de inclusie van leerlingen met een handicap in het gewone onderwijs te bevorderen, om een inclusief onderwijs te ontwikkelen voor kinderen van Roma en woonwagenbewoners en om de opvang en doorverwijzing van jonge nieuwkomers te verbeteren.
Geef diversiteit een centrale plaats in de lerarenopleiding
Unia pleit voor leerkrachten die inclusief onderwijs waar kunnen maken. Dit betekent dat zowel in de basisopleiding als in bijscholingen de omgang met diversiteit een centrale plaats moet krijgen.
De Europese richtlijn goederen en diensten goedkeuren
Unia vraagt de goedkeuring van de Europese richtlijn goederen en diensten die burgers van de lidstaten beter en uitgebreider zou kunnen beschermen tegen discriminatie. Ze vraagt dit al gedurende tien jaar.
De onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België
Over de onderwijsdeelname of scholingsgraad van woonwagenbewoners bestaan amper gegevens. De schaarse studies die over dit onderwerp gevoerd zijn in België, stellen vast dat onderwijsdeelname een serieuze uitdaging is. Internationale rapporten spreken voor België over specifieke patronen van segregatie, het gaat dan bijvoorbeeld over een oververtegenwoordiging in het buitengewoon onderwijs.