Zoek Artikel
Unia spoort Antwerpen aan om gericht beleid te voeren tegen woondiscriminatie
Unia wil dat Antwerpen zelf start met testen om discriminatie op de woningmarkt in kaart te brengen. Op basis van die resultaten kan een gericht beleid volgen, waardoor het aantal gevallen van woondiscriminatie zal dalen. ‘Achter de cijfers spelen zich vandaag verhalen van wanhoop af. Moeilijk een goed dak boven je hoofd vinden omdat je achtergrond je parten speelt, heeft gevolgen.'
Unia reageert tevreden op gelijkekansentest van het Brussels Parlement
Met een ruime meerderheid keurde het Brussels Parlement de ordonnantie goed die een gelijkekansentest invoert. Unia en het Steunpunt Armoede vinden dit een goede stap vooruit: ‘Zo kan het Brusselse Gewest systematisch analyseren wat de mogelijke impact zou zijn van maatregelen op groepen die mogelijk structureel gediscrimineerd worden.’
Volgens Europees mensenrechtenhof mag hoofddoek in Belgische rechtszaal
België heeft het Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden door een vrouw met hoofddoek niet in de rechtszaal toe te laten. Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. Unia stelde de afgelopen jaren vaker vast dat sommige Belgische rechters mensen met een hoofddeksel niet binnenlieten in de rechtszaal.
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Europa moet burgers beter beschermen tegen discriminatie
10 jaar geleden, op 2 juli 2008, stelde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn tegen discriminatie voor, bekend als de richtlijn ‘Goederen en Diensten’ of ‘De horizontale richtlijn’ En daarna bleef het stil...
Unia tevreden dat het vandalisme in Joodse wijk werd veroordeeld
Unia is tevreden dat de man die de Joodse wijk teisterde, veroordeeld werd door de Antwerpse strafrechter. Voor Unia was het duidelijk dat er sprake was van een haatmotief. Daarom was de organisatie burgerlijke partij. Unia laat weten geregeld dossiers te moeten onderzoeken over antisemitisme of negationisme.
Meer dossiers over arbeidsdiscriminatie bij Unia in 2017
Vorig jaar opende Unia in het totaal 2.017 dossiers over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016 (1.907 dossiers). Unia opende het vaakst dossiers over arbeidsdiscriminatie. Ondanks enkele verbeteringen op wetgevend vlak trekt Unia aan de alarmbel.
Unia reageert op rapport Fundamental Rights Agency (FRA) over discriminatie
Van de mensen met een Noord-Afrikaanse en Turkse achtergrond die zeggen dat ze het afgelopen jaar gediscrimineerd werden in België, zegt 20 procent dat dit tijdens de zoektocht naar werk gebeurde. Opvallend is dat het Europese gemiddelde op 12 procent ligt. Dat leest Unia in het Tweede EU-MIDIS rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA).
De zaak Achbita opnieuw voor rechter
De zaak Achbita moet overgedaan worden. Het Hof van Cassatie heeft de eerdere uitspraak van het Antwerpse arbeidshof verbroken omdat deze onvoldoende onderzocht of het ontslag van mevrouw Achbita discriminatoir is,’ klinkt het bij Unia.
Discriminatie moslims in Europa blijft groeiend probleem
Nog steeds krijgen veel moslims in Europa te maken met discriminatie, fysiek geweld en pesterijen. Dit terwijl de meesten onder hen zich sterk verbonden voelen met het land waarin ze wonen. Dat stelt het FRA in een nieuw rapport. Het FRA is het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten. Het rapport is onder meer gebaseerd op antwoorden van 25.000 inwoners uit Europa met een migratieachtergrond.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: