Zoek Artikel
Laten we de grondrechten van onze ouderen beter beschermen
In volle Covid-19-crisis vieren we vandaag de 30ste Internationale Ouderendag. Onze ouderen werden zwaar getroffen door de pandemie en de maatregelen die in dit kader werden getroffen. Unia pleit voor de uitwerking en goedkeuring van een VN-conventie over de rechten van ouderen. Uiteraard moet zo’n conventie dan het nodige vervolg krijgen in België, in de praktijk en in het beleid.
Wil je terugkeren naar het werk? Of vrijwilligerswerk hervatten?
Mag een werkgever of vrijwilligerscoördinator vragen om een medisch attest of een verklaring op eer voor te leggen dat je in goede gezondheid bent? Zowel vrijwilligers als werknemers meldden al bij Unia dat deze vraag soms gesteld wordt.
Praktijktests: het verschil tussen erbij horen, of niet (opinie op Knack.be)
Er is weer felle discussie over de pro’s en contra’s van praktijktests om discriminatie kordaat aan te pakken. Voor Unia is het duidelijk: zonder zulke tests kan je diverse vormen van discriminatie niet effectief aanpakken.
Versoepel coronamaatregelen zonder te discrimineren op basis van leeftijd
65-plussers krijgen bij de versoepeling van de coronamaatregelen steeds vaker andere regels opgelegd dan de rest van de bevolking. Nochtans is de ene 65-plusser de andere niet. Volgens Unia zijn er genoeg alternatieven om niet op basis van leeftijd een onderscheid te maken, maar bijvoorbeeld wel op basis van de reële gezondheidstoestand.
Personen met een handicap en ouderen hebben recht op zorg
Unia trekt aan de alarmbel: de mate waarin een patiënt zorg krijgt, mag niet afhangen van iemands leeftijd of handicap. Uit de meldingen bij Unia blijkt dat niet alle patiënten met corona dezelfde toegang hebben tot de gezondheidszorg.
In 2018 meer dossiers over leeftijdsdiscriminatie bij Unia
Bij Unia steeg het aantal dossiers leeftijdsdiscriminatie op vijf jaar gemiddeld met 34,5 procent: van 93 in 2013 naar 152 in 2018. De meeste dossiers komen van werknemers of sollicitanten, gevolgd door klanten en huurders die omwille van hun leeftijd aan het kortste eind trekken.
Skeyes veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie
De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Skeyes, het vroegere Belgocontrol, veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie. Het bedrijf weigert om sollicitanten ouder dan 25 uit te nodigen op de aanwervingsexamens. De rechter verbiedt het hanteren van die leeftijdslimiet en kent een schadevergoeding toe aan zeven kandidaat-verkeersleiders omdat ze geweigerd werden omwille van hun leeftijd. Unia trok naar de rechter omdat verschillende pogingen om de kwestie op te lossen op niets uitdraaiden.
Unia lanceert 61 voorstellen om ongelijkheid aan te pakken
De nieuwe regeringen kunnen en moeten meer doen om de ongelijkheid in ons land weg te werken. Unia komt nu met een bundel om de volgende ministers daarbij te helpen. ‘Unia baseerde zich onder meer op de klachten van duizenden melders, op vormingen aan leerkrachten en politie en op eigen studies over de arbeids- en huisvestingsmarkt,’ klinkt het.
Oudere chauffeurs niet verzekeren, is verboden
Oudere bestuurders die een autoverzekering willen afsluiten, krijgen omwille van hun leeftijd vaak het deksel op de neus. Unia wil een einde maken aan die leeftijdsdiscriminatie.
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Volg ons op onze sociale media