Zoek Artikel
Praktijktests zijn nodig tegen discriminatie
De aanpak van het Vlaams parlement bevat positieve elementen maar blijft onvoldoende, vindt Unia. Op lokaal niveau worden ondertussen wel stappen vooruit gezet.
Homofobie op de werkplek wordt te weinig serieus genomen
In 2019 heeft Unia een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi's geopend. Voor het eerst zien we dat de meeste dossiers gaan over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat.
De arbeidsmarktparticipatie van personen van vreemde origine verbetert, maar blijft nog steeds achter
Aan dit tempo duurt het nog decennia voordat mensen van buitenlandse origine evenveel kansen hebben op een job als mensen van Belgische origine. Dat besluit trekt Unia uit het rapport van de nieuwe Socio-economische Monitoring, dat ze samen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg om de twee jaar publiceert. ‘Zelfs al hebben mensen van vreemde origine een diploma in hetzelfde studiedomein als mensen van Belgische origine, toch blijft de kans dat ze werk vinden gevoelig kleiner.’
Weigering redelijke aanpassingen veroordeeld in Charleroi
De stad Charleroi werd veroordeeld voor discriminatie omdat ze redelijke aanpassingen weigerde voor een leerkracht met multiple sclerose. Volgens de arbeidsrechtbank van Charleroi discrimineerde de stad vanwege handicap. Het weigeren van redelijke aanpassingen is op zich een discriminatie. Unia was burgerlijke partij.
Werkgevers en Unia ondertekenen samenwerkingsakkoord
Vandaag zetten voor het eerst alle werkgeversorganisaties (BECI, Boerenbond, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, VBO en VOKA) en Unia hun handtekening onder een samenwerkingsakkoord.
Skeyes veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie
De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Skeyes, het vroegere Belgocontrol, veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie. Het bedrijf weigert om sollicitanten ouder dan 25 uit te nodigen op de aanwervingsexamens. De rechter verbiedt het hanteren van die leeftijdslimiet en kent een schadevergoeding toe aan zeven kandidaat-verkeersleiders omdat ze geweigerd werden omwille van hun leeftijd. Unia trok naar de rechter omdat verschillende pogingen om de kwestie op te lossen op niets uitdraaiden.
Waarom bedrijven niet positief mogen discrimineren
In België hebben ‘positieve acties’ door bedrijven een wettelijke basis. Bedrijven kunnen zo acties uitdokteren om groepen zoals mensen met een handicap of met een migratieachtergrond of vijftigplussers, onder strikte voorwaarden, een duwtje in de rug te geven zonder beschuldigd te worden van discriminatie. ‘Dit is niet hetzelfde als positief discrimineren,’ benadrukt Unia.
Unia zit samen met vakbonden, werkgevers en overheid over non-discriminatiegedragcodes
Unia zit vandaag voor het eerst samen met al de Vlaamse sectoren om gedragscodes non-discriminatie te ontwikkelen. ‘Er zijn werkgevers die nog aarzelend kijken naar een non-discriminatiebeleid. Via de sectoren hopen we hen te overtuigen van de win-winsituatie.’
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Arbeidsdeal maakt via KB positieve acties mogelijk
Het Minderhedenforum en Unia zijn opgelucht dat er na 11 jaar eindelijk een Koninklijk Besluit (KB) voor positieve acties is. Zo kan de privésector bijvoorbeeld zonder juridische problemen werken met streefcijfers voor werknemers uit kansengroepen. De organisaties hopen dat er snel een KB volgt voor de publieke sector.
Volg ons op onze sociale media