Zoek Artikel
Zelfstandig leven heeft een positieve impact op personen met een handicap
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het FRA, het mensenrechtenagentschap van de Europese Unie. Onder andere mensen met een handicap, hun familie en begeleiders uit vijf Europese lidstaten deden mee.
Steeds meer mensen met een uitkering dreigen geen woning te vinden
Unia opent steeds meer dossiers van mensen die door hun financiële situatie geen dak boven hun hoofd vinden. We tellen 129 dossiers in 2017 over het criterium vermogen, dat zijn er 35% meer dan het jaar daarvoor.
Unia spoort Antwerpen aan om gericht beleid te voeren tegen woondiscriminatie
Unia wil dat Antwerpen zelf start met testen om discriminatie op de woningmarkt in kaart te brengen. Op basis van die resultaten kan een gericht beleid volgen, waardoor het aantal gevallen van woondiscriminatie zal dalen. ‘Achter de cijfers spelen zich vandaag verhalen van wanhoop af. Moeilijk een goed dak boven je hoofd vinden omdat je achtergrond je parten speelt, heeft gevolgen.'
Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie
Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.
Persoonlijke assistentie voor jongeren met handicap op de lange baan
Unia wilt dat de Vlaamse regering haar belofte nakomt en dat er nog tegen het einde van de legislatuur duidelijke stappen worden gezet om minderjarigen een persoonsvolgende financiering (PVF) te geven. Recent werd bekend dat door de complexiteit van het dossiers en de vele partners betrokken, het systeem pas wordt ingevoerd in de periode 2020-2022.
Leeftijdslimiet voor bewoners Kapertoren niet wettelijk
Stad Hasselt en projectontwikkelaar Kolmont hebben beslist om komaf te maken met de leeftijdslimiet voor de bewoners van de Hasseltse Kapertoren. De stad wou vooral jonge mensen aantrekken en hen de kans geven om in een betaalbaar appartement te wonen in het centrum.
Kotbaas veroordeeld voor discriminatie
De rechtbank van Gent veroordeelde een kotbaas tot een dwangsom voor onder andere raciale discriminatie omdat hij zijn studentenkot alleen wou verhuren als de kandidaat-huurder ‘tussen de 20 en 26 was én Belgische ouders’ had.
Verhuurder wil alleen ‘werkende’
Ann en haar vriend kregen een ‘neen’ te horen toen ze een appartement van 720 euro wilden huren. Dat kwam omdat Ann als pas afgestudeerde nog geen geld verdient. Nochtans verdient haar vriend genoeg om de huur te kunnen betalen. Door de tussenkomst van Unia tekende het koppel toch het huurcontract.
“Liever geen huurders met leefloon of werkloosheidsuitkering”
Op de huisvestingsmarkt weigeren verhuurders soms om te verhuren aan mensen zonder vast werk, bijvoorbeeld met een leefloon of een werkloosheidsuitkering. Wanneer ze dat doen, discrimineren ze op basis van vermogen. Wie deze vorm van discriminatie meemaakt, wordt gelukkig beschermd door de antidiscriminatiewetgeving.
Nieuwe antidiscriminatiemaatregelen Brusselse arbeidsmarkt: een belangrijke stap naar een globale aanpak
‘De klassieke controles van arbeidsinspectie leiden tot weinig resultaat. Daarom is het belangrijk dat de Brusselse regering nu een opening creëert om nieuwe controlemiddelen te gebruiken,‘ zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Volg ons op onze sociale media