Zoek Artikel
Unia reageert op historische goedkeuring mystery calls
Unia reageert positief en merkt op dat de goedkeuring vandaag geen eindpunt is, maar een beginpunt. We zijn tevreden dat het principe ingevoerd is dat de inspectie onder welbepaalde voorwaarden praktijktesten kan uitvoeren. Op termijn moet er nog heel wat gebeuren vooraleer de inspecties met mystery calls concreet aan de slag kunnen.
Socio-economische Monitoring 2017: origine bepaalt kans op werk
In België bepaalt je herkomst nog steeds voor een groot deel je succes op de arbeidsmarkt. Die terugkerende vaststelling is voor Unia onaanvaardbaar.
Unia reageert op rapport Fundamental Rights Agency (FRA) over discriminatie
Van de mensen met een Noord-Afrikaanse en Turkse achtergrond die zeggen dat ze het afgelopen jaar gediscrimineerd werden in België, zegt 20 procent dat dit tijdens de zoektocht naar werk gebeurde. Opvallend is dat het Europese gemiddelde op 12 procent ligt. Dat leest Unia in het Tweede EU-MIDIS rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA).
Werelddiabetesdag: diabetes op zich is geen reden om iemand een job te weigeren
Twee havenarbeiders werden medisch afgekeurd wegens diabetes type 1. Daarop trokken ze naar de rechter. Die oordeelde in de twee zaken dat de veiligheid op het werk belangrijk is, maar dat het discriminerend is om diabetici op voorhand uit te sluiten voor alle havenjobs.
Autorijschool ook in beroep veroordeeld voor weigering kandidaat rijinstructeur wegens overgewicht
Het Hof van Beroep in Luik sprak zich op 13 oktober uit over een zaak waarin een sollicitant werd afgewezen als rijinstructeur omdat hij te zwaar zou zijn.
De zaak Achbita opnieuw voor rechter
De zaak Achbita moet overgedaan worden. Het Hof van Cassatie heeft de eerdere uitspraak van het Antwerpse arbeidshof verbroken omdat deze onvoldoende onderzocht of het ontslag van mevrouw Achbita discriminatoir is,’ klinkt het bij Unia.
Brussels gewest pakt als eerste arbeidsdiscriminatie aan met tests
Het Brusselse Parlement stemde een ordonnantie die het mogelijk maakt om tests te gebruiken in de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. Hiermee is Brussel het eerste gewest in België dat deze tests wettelijk mogelijk maakt.
OCMW veroordeeld voor discriminatie medewerker met handicap
Bij een besparingsronde ontsloeg een OCMW in een Vlaamse gemeente een voltijdse medewerker omdat hij niet genoeg zou renderen. Hij werd wel halftijds opnieuw in dienst genomen. Unia stapte samen met de man naar de rechtbank. De arbeidsrechtbank van Gent bevestigt nu dat het gaat om directe discriminatie op basis van handicap.
Discriminatie in de dienstenchequesector: Vlaanderen mist historische kans
Het Vlaams Parlement keurt vandaag de invoering van praktijktesten in de dienstenchequesector goed. Unia is tevreden dat de minister werkgevers uit de dienstenchequesector ondersteunt en financiert om stilaan tot een gedragswijziging te komen. Maar het blijft een kerntaak van de overheid om er zelf op toe te zien dat al haar burgers gelijk behandeld worden.
Hoorzitting over handicap en werk in de Senaat
Unia-directeur Els Keytsman nam deel aan een hoorzitting in de Senaat over werk voor personen met een handicap. De senatoren buigen zich over een resolutie voor een evenredige tewerkstelling van personen met een handicap in de reguliere arbeidsmarkt en wilden over dit thema van gedachten wisselen met Unia en GRIP.
Volg ons op onze sociale media