Zoek Artikel
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Federaal actieplan handicap 2021 – 2024: tussentijds rapport
Op 3 februari 2023 keurde de Ministerraad het tussentijds rapport goed over de implementatie van het federale actieplan handicap 2021-2024. Unia was betrokken bij het proces en is zeer tevreden over de geboekte vooruitgang.
Vrouw met een handicap? Meer kans op discriminatie en geweld
Unia wijst de VN erop dat personen met een handicap in België een hoger risico lopen op discriminatie en geweld wanneer ze vrouw zijn.
Laten we praten over geestelijke gezondheid!
Ter gelegenheid van de Werelddag voor geestelijke gezondheid op 10 oktober onderlijnt Unia dat de rechten van mensen met psychische problemen worden beschermd door een VN-Verdrag en dat er zowel individueel als structureel oplossingen bestaan.
Goed nieuws voor langdurige zieken om het werk te hernemen
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
Wat we verwachten van een decreet over leersteun
Een nieuw decreet over leersteun biedt kansen om de weg die ingeslagen is met het M-decreet verder te zetten en een aantal concepten verder te ontwikkelen, zodat alle onderwijsactoren kunnen werken binnen een duidelijk en gedeeld referentiekader. Met meer houvast bij het uitwerken van een individueel aangepast curriculum. En met meer duidelijkheid over hetgeen van de school en van het CLB verwacht wordt.
Unia bezorgd over gestemde parkeerordonnantie in Brussels Parlement
Afgelopen vrijdag stemde het Brusselse Parlement een nieuwe parkeerordonnantie. In de gewijzigde tekst wordt gratis parkeren voor personen met een handicap afhankelijk gemaakt van zogenaamde ‘preregistratie’. En dat in alle gemeenten waar Parking.brussels instaat voor het toezicht en ook in andere gemeenten die hiertoe beslissen. Personen met een handicap die niet vooraf zijn ingeschreven, moeten het vaste parkeertarief betalen, zonder de mogelijkheid om dit aan te vechten en te laten annuleren.
Controle via scan-cars blijkt discriminerend voor personen met een handicap
Sinds 2020 voert Parking.brussels in verschillende gemeenten in het Brussels Gewest parkeercontrole via scan-cars. De technologie die daarvoor wordt gebruikt laat niet toe op een efficiënte manier na te gaan of er een Europese parkeerkaart voor personen met een handicap aanwezig is in de wagen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg achtte de praktijk discriminerend.
Meer zorg voor geïnterneerden in de gevangenis? Zorg liever voor een andere maatschappijvisie
De federale regering wil investeren in zorg voor geïnterneerden in de gevangenis. Unia herinnert eraan dat deze investering het verblijf in de psychiatrische afdelingen van gevangenissen in geen geval legitimeert. Deze verblijfplaatsen druisen namelijk in tegen de doelstelling van re-integratie van personen met een psychische stoornis en/of een verstandelijke beperking.
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Volg ons op onze sociale media