Zoek Artikel
Supermarkt veroordeeld voor racisme bij ontslag
De winkelverantwoordelijke van de Intermarché uit Klabbeek heeft zich schuldig gemaakt aan racisme toen hij een zwarte medewerker ontsloeg. Dat oordeelde de strafrechtbank van Waals-Brabant in oktober 2017 en werd bevestigd door het hof van beroep van Brussel op 5 mei 2020.
Nieuwe gids over personeelswerving: sociale partners stellen diversiteit voorop
De Nationale Arbeidsraad heeft een praktijkgids gepubliceerd om diversiteit en gelijke behandeling bij personeelswerving te bevorderen. Unia, die ondersteuning bood bij het uitwerken van de gids, is tevreden dat de sociale partners met dit resultaat naar buiten komen.
Wil je terugkeren naar het werk? Of vrijwilligerswerk hervatten?
Mag een werkgever of vrijwilligerscoördinator vragen om een medisch attest of een verklaring op eer voor te leggen dat je in goede gezondheid bent? Zowel vrijwilligers als werknemers meldden al bij Unia dat deze vraag soms gesteld wordt.
OCMW mag niet uitgaan van vooroordelen gebruikers om mensenrechten te beperken
Het OCMW van Ganshoren is veroordeeld omdat het een vrouw met een hoofddoek heeft gediscrimineerd. Volgens de rechter faalde het OCMW in zijn opdracht om personen maatschappelijk te integreren via tewerkstelling en werd de vrouw onrechtstreeks gediscrimineerd op basis van haar geloofsovertuiging.
Praktijktests: het verschil tussen erbij horen, of niet (opinie op Knack.be)
Er is weer felle discussie over de pro’s en contra’s van praktijktests om discriminatie kordaat aan te pakken. Voor Unia is het duidelijk: zonder zulke tests kan je diverse vormen van discriminatie niet effectief aanpakken.
Praktijktests zijn nodig tegen discriminatie
De aanpak van het Vlaams parlement bevat positieve elementen maar blijft onvoldoende, vindt Unia. Op lokaal niveau worden ondertussen wel stappen vooruit gezet.
Homofobie op de werkplek wordt te weinig serieus genomen
In 2019 heeft Unia een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi's geopend. Voor het eerst zien we dat de meeste dossiers gaan over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat.
De arbeidsmarktparticipatie van personen van vreemde origine verbetert, maar blijft nog steeds achter
Aan dit tempo duurt het nog decennia voordat mensen van buitenlandse origine evenveel kansen hebben op een job als mensen van Belgische origine. Dat besluit trekt Unia uit het rapport van de nieuwe Socio-economische Monitoring, dat ze samen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg om de twee jaar publiceert. ‘Zelfs al hebben mensen van vreemde origine een diploma in hetzelfde studiedomein als mensen van Belgische origine, toch blijft de kans dat ze werk vinden gevoelig kleiner.’
Weigering redelijke aanpassingen veroordeeld in Charleroi
De stad Charleroi werd veroordeeld voor discriminatie omdat ze redelijke aanpassingen weigerde voor een leerkracht met multiple sclerose. Volgens de arbeidsrechtbank van Charleroi discrimineerde de stad vanwege handicap. Het weigeren van redelijke aanpassingen is op zich een discriminatie. Unia was burgerlijke partij.
Werkgevers en Unia ondertekenen samenwerkingsakkoord
Vandaag zetten voor het eerst alle werkgeversorganisaties (BECI, Boerenbond, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, VBO en VOKA) en Unia hun handtekening onder een samenwerkingsakkoord.
Volg ons op onze sociale media