Zoek Artikel
Personen met epilepsie worden nog altijd gestigmatiseerd
Unia is naar de rechter getrokken om een jonge arbeider te verdedigen die zijn ontslag had gekregen na een aanval van epilepsie op zijn werk. Een rechtstreekse discriminatie, oordeelde Unia. De ‘Ligue francophone belge contre l’Epilepsie’ lanceerde, samen met Unia, de voorlichtingscampagne "Aujourd’hui, osons parler de l’épilepsie".
Steeds meer mensen met een uitkering dreigen geen woning te vinden
Unia opent steeds meer dossiers van mensen die door hun financiële situatie geen dak boven hun hoofd vinden. We tellen 129 dossiers in 2017 over het criterium vermogen, dat zijn er 35% meer dan het jaar daarvoor.
Unia spoort Antwerpen aan om gericht beleid te voeren tegen woondiscriminatie
Unia wil dat Antwerpen zelf start met testen om discriminatie op de woningmarkt in kaart te brengen. Op basis van die resultaten kan een gericht beleid volgen, waardoor het aantal gevallen van woondiscriminatie zal dalen. ‘Achter de cijfers spelen zich vandaag verhalen van wanhoop af. Moeilijk een goed dak boven je hoofd vinden omdat je achtergrond je parten speelt, heeft gevolgen.'
Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie
Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.
Brussels woonwagenbeleid zet weinig zoden aan de dijk
Door een tekort aan terreinen staat het recht op wonen voor veel woonwagenbewoners al jaren op de helling. De Brusselse regering kan ingrijpen, maar houdt zich op de vlakte. Unia maakt in het Brusselse parlement kritische kanttekeningen bij een beleid dat burgermeesters de kans geeft om weg te kijken.
Voorstel gescheiden bussen voor mannen en vrouwen: Unia verwijst melders door naar genderinstanties
Mannen en vrouwen apart in de bus: een voorstel dat volledig indruist tegen een inclusieve samenleving. Omdat Unia niet bevoegd is voor meldingen die te maken hebben met gender, worden melders doorverwezen naar de twee andere instanties. Wettelijk kan Unia die meldingen dus niet onderzoeken.
Rechter noemt gevolgen kanker voor eerste keer handicap
Een werkgever had voor aanpassingen moeten zorgen, zodat een vrouw die door kanker lang niet kon gaan werken toch haar job kon blijven doen. Dat zegt het arbeidshof van Brussel. Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. De rechter veroordeelde de werkgever tot het betalen van een schadevergoeding van 12.500 euro aan de werkneemster wegens discriminatie. Unia was vrijwillig tussenkomende partij.
Diversiteitsbarometer Unia: kansenongelijkheid onderwijs onder de loep
De kansenongelijkheid in het Vlaamse onderwijs blijft een onaanvaardbare realiteit en vloeit voor uit de manier waarop het onderwijs is georganiseerd en uit de blik van scholen op hun leerlingen. Dat is de rode draad die loopt in een nieuwe studie van KU Leuven, UGent en ULB in opdracht van Unia.
Socio-economische Monitoring 2017: origine bepaalt kans op werk
In België bepaalt je herkomst nog steeds voor een groot deel je succes op de arbeidsmarkt. Die terugkerende vaststelling is voor Unia onaanvaardbaar.
Werelddiabetesdag: diabetes op zich is geen reden om iemand een job te weigeren
Twee havenarbeiders werden medisch afgekeurd wegens diabetes type 1. Daarop trokken ze naar de rechter. Die oordeelde in de twee zaken dat de veiligheid op het werk belangrijk is, maar dat het discriminerend is om diabetici op voorhand uit te sluiten voor alle havenjobs.
Volg ons op onze sociale media