Zoek Publicatie
Rapport ‘Improving equality data collection in Belgium’ (2021)

Voor gegevens over gelijkheid, ongelijkheid en discriminatie is er de data hub equality data. Vind de weg naar databronnen over discriminatiecriteria in België.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Maatregelen en klimaat: gevolgen na de aanslagen (2021)
Hoewel terrorisme natuurlijk geen nieuw fenomeen is, zien we dat de aanslagen gepleegd in Europa sinds 2015 (met name in Frankrijk en België) onze samenleving veranderden. De aanslagen hebben bijgedragen tot polarisering, waarbij het de moslimgemeenschap is die afrekent met meer wantrouwen en haat.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.
Naar een gelijkwaardige gezondheidszorg voor migranten en etnische minderheden (2020)
Het ETHEALTH-rapport over een gezondheidszorgbeleid voor migranten en etnische minderheden (hierna: MEM), dat in 2011 door een groep academici en experten opgesteld werd, werd recent geüpdatet. Daarbij werd rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen in het domein van de gezondheidszorg voor de MEM.
Berichten in het grensgebied tussen opinie en haat: een analyse van de communicatie van Vlaamse politieke accounts op sociale media
Om Unia's opdracht om online haatboodschappen te bestrijden uit te voeren, willen we begrijpen hoe online haat ontstaat, functioneert en opgang maakt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UCLouvain maakten daarom in opdracht van Unia een taalwetenschappelijke analyse van de boodschappen van politici, partijen en influencers op sociale media in verkiezingstijd.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
De implementatie van transculturele vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde (2018)
Unia wil discriminatie in de gezondheidszorg beter bestrijden en er de diversiteit bevorderen. Maar om dat te bereiken, is er nood aan structurele aanpassingen die gezondheidsinstellingen toelaten om de sociologische evolutie in onze samenleving beter te begrijpen en te aanvaarden (veroudering van de bevolking, nieuwe migraties, …).
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Volg ons op onze sociale media