Zoek Publicatie
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)
Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Discriminatie op de huisvestingsmarkt (2019)
Het recht op degelijke huisvesting is vastgelegd in de Belgische grondwet. Maar in werkelijkheid maken drempels en discriminatie het moeilijk om toegang te krijgen tot de huurmarkt.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Human Rights of Older Persons and Long-Term Care (2016)
Op 28 november 2017 organiseerde het ENNHRI de slotconferentie van het project over 'Mensenrechten van ouderen die langdurige zorg behoeven', dat door de Europese Commissie werd gefinancierd. Unia voerde in het kader van dit project in 2015 en 2016 in België een monitoring uit in enkele rusthuizen in België rond mensenrechten. Die monitoring kan je hier downloaden.
Discriminatie op de huisvestingsmarkt: informatie voor huurders, eigenaars en professionals uit de sector
Huisvesting is zonder enige twijfel één van de meest elementaire behoeften waaraan moet worden voldaan om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Het recht op behoorlijke huisvesting is trouwens één van de economische en sociale rechten die door artikel 23 van de Belgische Grondwet worden gewaarborgd.
Diversiteitsbarometer Huisvesting (2014)
Het recht op huisvesting is een van de belangrijkste uitdagingen voor de nabije toekomst. De politieke actualiteit en de herhaalde oproepen van verenigingen die op dat domein actief zijn, herinneren er ons dagelijks aan dat er nog een hele weg te gaan is.
Organisatie van het tijdelijke verblijf van woonwagenbewoners (2011)
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding stelt vast dat de aankomst van woonwagenbewoners in een gemeente nog steeds veel vragen met zich meebrengt. Deze brochure werd in samenwerking geschreven met het Kruispunt Migratie-Integratie en het ‘Centre de Médiation des Gens du Voyage et des Roms en Wallonie’ en richt zich tot lokale overheden.
Volg ons op onze sociale media