Zoek Publicatie
Armoede en handicap in België (2019)
Personen met een handicap hebben een hoger risico op armoede dan de rest van de bevolking. Unia droeg bij aan dit boek over de relatie tussen armoede en handicap.
De consultatie van personen met een handicap over hun grondrechten: resultaten en aanbevelingen (2014)

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft in het kader van zijn monitoringsopdracht bij het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap een onderzoek laten uitvoeren naar de hindernissen die personen met een handicap en actoren uit hun netwerk ervaren bij het uitoefenen van hun grondrechten en fundamentele vrijheden.
Brochure 2009: Discriminatie van personen met een handicap
Deze brochure, bestemd voor personen met een handicap of een gezondheidsprobleem en hun omgeving, wil meer bekendheid geven aan de antidiscriminatiewetgeving en de rol van het Centrum in de bestrijding van discriminaties.
VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap: parallel rapport (2014)

Met zijn 'Parallel rapport' bij het eerste periodieke rapport van België wil het Centrum de aandacht van het VN-Comité vestigen op enkele cruciale problematieken rond de overeenstemming van de Belgische beleidsmaatregelen en praktijken met het Verdrag.
Rapport: deelname van personen met een handicap aan verkiezingen
Unia sprak met personen met een handicap, hulpverleners en ouders over het stemrecht van personen met een handicap. De resultaten bundelden we in dit rapport.
Impact van de coronacrisis op personen met een handicap (2020)
Het rapport “COVID en mensenrechten: impact op personen met een handicap en hun naasten” toont de resultaten van een grote bevraging die in de lente van 2020 uitgevoerd werd.
OIVO studie 2009: Redelijke aanpassingen

Het voorwerp van dit onderzoek zal erin bestaan de bestaande wetgeving en rechtspraak betreffende de rechten van personen met een handicap en redelijke aanpassingen te overlopen, zowel in België als in het buitenland, om een antwoord te proberen bieden op de volgende vraag: Wat betekent een 'redelijke aanpassing'?.
Aan het werk met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk
Deze brochure is bedoeld om het begrip ‘redelijke aanpassingen’ bekend te maken bij mensen met een handicap, maar ook bij werkgevers, vakbonden, jobcoaches, preventieadviseurs, bedrijfsartsen en andere tussenpersonen.
eDiv-module: Handicap? Denk eraan!

Hoe reageer je als een medewerker een redelijke aanpassing vraagt? Wie heeft er recht op? Hoe bespreek je het in je team? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op eDiv, in de online module 'Handicap? Denk eraan!'.
Met een handicap naar de school van je keuze: redelijke aanpassingen in het onderwijs

Unia ontvangt geregeld meldingen van leerlingen met een handicap en hun ouders die problemen hebben om redelijke aanpassingen te verkrijgen op school. Redelijke aanpassingen zijn een recht, gegarandeerd door de Verenigde Naties en de antidiscriminatiewetgeving in ons land.
Volg ons op onze sociale media