Zoek Beslissing
Arbeidsrechtbank Brussel, 17 juli 2020
Een jonge vrouw, die de hoofddoek draagt, wenst een bedrijfsstage te doen in een sociale woningmaatschappij waarvan het personeel niet onder het ambtenarenstatuut valt maar beheerst wordt door de regels die gelden in de privésector. De maatschappij beroept zich op haar neutraliteitsbeleid.
Arbeidsrechtbank Brussel - 15 juli 2020
Een vertegenwoordigster van het personeel is lange tijd afwezig omwille van ziekte. Uiteindelijk wordt ze definitief niet in staat verklaard haar job uit te oefenen en de werkgever kan haar geen andere job aanbieden. Ze roept o.m. het eenzijdig verbreken van de overeenkomst in alsook discriminatie op grond van syndicale overtuiging.
Arbeidsrechtbank Brussel, 15 juli 2020
Een werkneemster, wiens job verantwoordelijkheden inhoudt, is afwezig omwille van ziekte. De werkgever laat een gerechtsdeurwaarder vaststellen dat ze tijdens die afwezigheid omwille van ziekte, een zelfstandige activiteit uitoefent in een winkel.
Arbeidsrechtbank Brussel 15 juli 2020
Een werkneemster, wiens job verantwoordelijkheden inhoudt, is afwezig omwille van ziekte. De werkgever laat een gerechtsdeurwaarder vaststellen dat ze tijdens die afwezigheid omwille van ziekte, een zelfstandige activiteit uitoefent in een winkel.
Arbeidsrechtbank Leuven, 10 juli 2020
Een arbeider in een magazijn van een klein bedrijf, verliest een hand ingevolge een arbeidsongeval. De werkgever kan hem geen andere job aanbieden en de man wordt ontslagen.
Arbeidshof Bergen, 26 juni 2020
Het Waalse ABVV (FGTB) meent dat het binnen een bedrijf gediscrimineerd wordt. De vakbond vraagt dat alle discriminerende acties stopgezet worden. De problemen die de vakbond aanhaalt, zijn onder andere: problemen bij de betaling van de vakbondspremie, vervanging van een vakbondsafgevaardigde en zelfs belaging. Sommige leden van de vakbond dienden eveneens verzoekschriften in tegen hun werkgever.
Arbeidsrechtbank van Luik, 23 juni 2020
Verzoekster was nog geen afgevaardigde noch kandidate maar het ACV informeert de werkgever dat ze een vorming voor vakbondsafgevaardigden gaat volgen. De werkgever weigert het verlof toe te kennen en ontslaat haar omdat ze de laatste maanden vaak afwezig zou geweest zijn en de organisatie in het honderd loopt. Daags nadien ontvangt de werkgever een aangetekend schrijven waardoor hij verneemt dat verzoekster is aangesteld als vakbondsafgevaardigde. Hij meent dat de aanstelling kwam na het ontslag en ze dus geen aanspraak kan maken op de vergoeding.
Arbeidsrechtbank Antwerpen, 22 juni 2020
Twee maanden na zijn aanwerving is een bediende slachtoffer van een arbeidsongeval naar het werk. Uiteindelijk blijkt een ingreep nodig. Zodra de werkgever het doktersattest ontvangt met de vermoedelijke tijd van afwezigheid ontslaat hij de bediende die niet zou voldoen voor de functie.
Rechtbank eerste aanleg Bergen, 3 juni 2020
Door een chronische ziekte stapte een werkneemster van een Waalse semi-openbare dienst over van een voltijds uurrooster naar een medisch halftijds uurrooster. Omwille van medische aanbevelingen werd dit systeem meerdere jaren toegepast. Na 4 jaar krijgt ze te horen dat ze, op grond van het personeelsstatuut, geen recht meer heeft op dit systeem. Om halftijds aan de slag te blijven, wordt haar voorgesteld om deeltijds verlof te nemen om persoonlijke redenen. Maar dat voorstel houdt een gevoelige loonvermindering in (60% van haar volledig loon voor de niet-gepresteerde halftijds). De werkneemster meent dat de werkgever zich daardoor schuldig maakt aan een weigering van redelijke aanpassing.
Arbeidshof Antwerpen, 2 juni 2020
Een voedingsdeskundige zoekt een halftijdse administratieve hulp. De kandidate die zich aanbiedt zegt duidelijk dat ze kampt met een rugletsel. Ze wordt omwille hiervan per mail afgewezen. De deskundige voert als verdediging aan dat de job ook fysieke arbeid inhield.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: