Zoek Beslissing
Arbeidshof Antwerpen, 2 juni 2020
Een voedingsdeskundige zoekt een halftijdse administratieve hulp. De kandidate die zich aanbiedt zegt duidelijk dat ze kampt met een rugletsel. Ze wordt omwille hiervan per mail afgewezen. De deskundige voert als verdediging aan dat de job ook fysieke arbeid inhield.
Arbeidsrechtbank Brussel, 26 februari 2020
De verzoekster heeft zowel een lichamelijke als een mentale handicap. Ze verplaatst zich moeilijk en heeft blaasproblemen. Na 22 jaar gewerkt te hebben in een werkplaats, wordt ze ontslagen omwille van haar gebrek aan productiviteit en te lange plaspauzes. Ze meent het slachtoffer geweest te zijn van pesten op het werk.
Arbeidsrechtbank Brussel, 13 februari 2020
Een man is diensthoofd bij een sociale huisvestingsmaatschappij. Hij is 9 maanden afwezig omwille van ziekte, onder meer te wijten aan de stress van zijn beroep. Nadat hij een halftijdse arbeidshervatting vraagt, wordt hij ontslagen. De werkgever stelt dat voor de job een universitair diploma nodig is.
Arbeidsrechtbank Charleroi,10 januari 2020
Een leerkracht lager onderwijs lijdt aan multiple sclerose. Tussen 2011 en 2015 weigert de werkgever redelijke aanpassingen te treffen. Pas daarna wordt, na tussenkomst van Unia, op bepaalde punten toegegeven. Het is pas na een gerechtelijke bemiddeling dat de werkgever zijn verplichtingen nakomt, hoewel hij blijft weigeren de discriminatie te erkennen.
Vredegerecht Charleroi, 9 januari 2020
Alle parkeerplaatsen voor personen met een beperking zijn bezet en dus parkeert een persoon met een beperking haar wagen op de openbare weg. In dergelijk geval moet de persoon zijn voertuig eerder laten registreren bij een specifieke stadsdienst. Bij gebrek hieraan loopt de vrouw een boete op die ze aanvecht.
Arbeidsrechtbank Charleroi, 7 januari 2020
Een bediende die bij een administratie van het Waals Gewest werkt, ondergaat een knieoperatie. Haar gezondheid gaat er niet op vooruit en ze herneemt het werk in het kader van een halftijds uurrooster en telewerk. Daarna is ze lange tijd volledig arbeidsongeschikt en hervat ze het werk niet meer tot ze ontslagen wordt.
Arbeidshof Antwerpen, 18 november 2019
Een arbeider werkt al 10 jaar met een pacemaker. Bepaalde taken worden sindsdien overgenomen door zijn collega’s. Een nieuwe ploegbaas geeft hem een opdracht die hij niet zonder risico kan uitvoeren. Hij moet een re-integratieproject volgen en wordt uiteindelijk ontslagen.
Arbeidsrechtbank Brussel, 8 oktober 2019
Een persoon met een mentale beperking legt succesvol een test af voor een job in een beschutte werkplaats. Hierop volgt een belofte tot aanwerving die later wordt ingetrokken wanneer de werkplaats verneemt dat de arbeider in een psychiatrisch ziekenhuis verblijft in afwachting van een plaats in een opvangcentrum.
Arbeidsrechtbank Luik, 24 september 2019
Een persoon met een beperking werkt in een openbare dienst. Daar heeft ze een zittend beroep. Nadat ze afwezig is omwille van ziekte, vraagt ze aan haar werkgever een aangepaste job: zonder al te veel verplaatsingen en – op aanbeveling van de arbeidsgeneesheer – met een halftijds medisch uurrooster.
Arbeidshof Brussel, 20 september 2019
Een man is slachtoffer van een arbeidsongeval. Daarna is hij eerst een tijd tijdelijk arbeidsongeschikt en daarna volledig arbeidsongeschikt tot het einde van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsrechtbank van Brussel verklaart op 30 oktober 2017 de vordering van de werknemer ongegrond.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: