Zoek Beslissing
Hof van Justitie van de Europese Unie, 10 februari 2022
Een arbeider kan omwille van een handicap zijn job niet meer uitoefenen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie antwoordt bevestigend op de prejudiciële vraag of de verplichting tot redelijke aanpassingen uit Richtlijn 2000/78/EG, ook betekent dat de betrokkene een andere functie krijgt aangeboden.
Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 11 januari 2022
In de polis van een verzekering gewaarborgd inkomen wordt een uitzondering voorzien voor het geval waarin de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit een psychische aandoening van de verzekerde. De arbeidsrechtbank oordeelt dat die uitzondering strijdig is met de Antidiscriminatiewet en bijgevolg nietig is. Artikel 15 Antidiscriminatiewet bepaalt immers dat bepalingen die strijdig zijn met de Antidiscriminatiewet, en bedingen die bepalen dat een contracterende partij bij voorbaat afziet van de rechten die door de Antidiscriminatiewet worden gewaarborgd, nietig zijn.
Arbeidshof Brussel, 4 januari 2022
Een man werkt sinds 2006 via zijn BVBA voor een bedrijf. In 2017 kondigt de man aan dat hij voortaan in een rolstoel naar het werk zal komen. Niet veel later zegt het bedrijf de samenwerkingsovereenkomst op. In zijn advies stelt de arbeidsauditeur vast dat de man het slachtoffer is geworden van een ongunstige behandeling omwille van zijn handicap, maar hij past de Antidiscriminatiewet niet toe omdat de dienstverleningsovereenkomst werd afgesloten tussen twee vennootschappen.
Arbeidsrechtbank Leuven, 5 augustus 2021
Een hoofdverpleegster revalideert nog van een heupoperatie wanneer ze in dienst treedt bij een WZC. Regelmatig verwittigt ze zeer laat haar werkgever dat ze die dag niet zal komen werken. Ze wordt ontslaan en vecht haar ontslag aan op basis van discriminatie wegens handicap en gezondheidstoestand.
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 28 juni 2021
Een dove en zwangere vrouw solliciteert bij een farmaceutisch bedrijf. Ze wordt niet aangeworven. Het arbeidshof oordeelt dat de vrouw werd gediscrimineerd op grond van haar handicap én op grond van haar geslacht. Het arbeidshof bevestigt dat de forfaitaire schadevergoeding uit de Antidiscriminatiewet en uit de Genderwet kan worden gecumuleerd en kent tweemaal een forfaitaire schadevergoeding van zes maanden bruto loon toe.
Arbeidshof Brussel, 15 juni 2021
Een professionele basketbalspeler verzwijgt bij de ondertekening van zijn contract dat hij de ziekte van Crohn heeft. Hij wordt ontslagen en stelt een vordering in o.m. op grond van discriminatie omwille van handicap. In eerste aanleg wordt zijn vordering afgewezen.
Grondwettelijk Hof, 20 mei 2021
Door artikel 46 van de wet van 20 december 2020 "houdende diverse tijdelijke en structurele bepalingen inzake justitie in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 kan enkel de advocaat van de geïnterneerden gehoord worden maar verschijnen zij niet meer persoonlijk.
Arbeidshof Bergen, 2 april 2021
Een leerkracht lager onderwijs lijdt aan multiple sclerose. Tussen 2011 en 2015 weigert de werkgever redelijke aanpassingen te treffen. Pas daarna wordt, na tussenkomst van Unia, op bepaalde punten toegegeven. Het is pas na een gerechtelijke bemiddeling dat de werkgever zijn verplichtingen nakomt, hoewel hij blijft weigeren de discriminatie te erkennen. Bij beslissing dd. 10 januari 2020 beslist de arbeidsrechtbank te Charleroi dat er wel degelijk sprake is van discriminatie.
Arbeidshof Luik, 18 maart 2021
Een persoon met een beperking werkt in een openbare dienst. Daar heeft ze een zittend beroep. Nadat ze afwezig is omwille van ziekte, vraagt ze aan haar werkgever een aangepaste job: zonder al te veel verplaatsingen en – op aanbeveling van de arbeidsgeneesheer – met een halftijds medisch uurrooster. De werkgever weigert deze redelijke aanpassingen en vraagt haar om ofwel ontslag te nemen, ofwel aan de slag te gaan in een medisch onaangepaste job. Een paar dagen later, wordt ze ontslagen.
Arbeidsrechtbank Brussel, 12 maart 2021
Na tal van jaren wordt een bediende als administratieve hulp ontslaan. Ze heeft zware gezichtsproblemen en meent dat haar ontslag een discriminatie vormt.
Volg ons op onze sociale media