Zoek Beslissing
Correctionele rechtbank Luik, afdeling Luik, 21 april 2022
Een islamitische godsdienstleerkracht verspreidt via de sociale media antisemitische gedachten. Hij verdedigt zich door te zeggen dat hij gewoon zijn mening deelde maar niet wou aanzetten tot haat.
Correctionele rechtbank Leuven, 7 februari 2022
Via sociale media maakt een man zich schuldig aan aanzetten tot haat, verspreiden van gedachtengoed dat uiting geeft aan rassuperioriteit en negationisme. De man wordt veroordeeld tot een werkstraf van 100 uren.
Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout, 11 oktober 2021
Tussen maart 2019 en januari 2020 publiceerde een vrouw die bekend was bij het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) herhaaldelijk haatdragende memes op het internet.
Hof van Beroep Luik, 30 juni 2021
Een aantal personen die zich ‘Identitaires Ardenne’ noemen, verspreidt haatboodschappen via de sociale media. Ze worden vervolgd zowel voor aanzetten tot haat als voor het verenigingsmisdrijf en het medewerking verlenen aan feiten waarbij uitdrukkelijk en herhaaldelijk wordt aangezet tot haat ten aanzien van beschermde personen, meer bepaald moslims en de LGBTI+-gemeenschap.
Correctionele rechtbank Brussel, 29 juni 2021
Op haar Facebookpagina post een vrouw kwaadaardige boodschappen ten aanzien van de moslimgemeenschap.
Correctionele rechtbank Brussel, 29 juni 2021
Een man, onder meer vervolgd voor wapenbezit, plaatste meermaals bijzonder duidelijke en scherpe racistische boodschappen op zijn Facebookpagina.
Correctionele rechtbank Brussel, 29 juni 2021
Een beëdigd vertaalster weigert een uitspraak te vertalen en vergezelt haar boodschap met haatdragende en racistische uitspraken. Ook andere boodschappen op twitter getuigen van antisemitisme en racisme.
Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 2 juni 2021
Op 24 augustus 2019 bracht een man een bezoek aan het Fort van Breendonk, samen met enkele vrienden van de groepering Right Wing Resistance Vlaanderen. In de kantine, voor enkele nazisymbolen, bracht hij een Hitlergroet en liet zich fotograferen tijdens die actie. Maanden later, in november 2019, werd één van de foto's verspreid via sociale media en kwam de zaak aan de oren van het gerecht.
Correctionele rechtbank Antwerpen, 19 mei 2021
Een man post een videoboodschap waarop hij te zien is met een helm met hakenkruis en een wapen, dat volgens hem gericht is tegen bepaalde bevolkingsgroepen met migratieachtergrond. Hij werd in 2012 reeds veroordeeld voor poging tot doodslag en bevindt zich in staat van herhaling.
Correctionele rechtbank Brussel, 13 april 2021
Een weervrouw van Afrikaanse afkomst is het voorwerp, via sociale media, van boodschappen die aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. Er zijn ook boodschappen die haat spuien ten aanzien van personen van Joodse afkomst.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: