Zoek Beslissing
Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 27 mei 2024
Een gynaecologe weigerde om een seropositieve patiënte te behandelen met een laser. Het argument van de gynaecologe was dat ze niet beschikte over de juiste ontsmettingsapparatuur. De rechtbank oordeelde dat de patiënte werd gediscrimineerd op grond van haar gezondheidstoestand.
Raad van State, 8 januari 2024
In Vlaanderen wordt een zorgbudget toegekend aan personen met een handicap. Een decreet had tot gevolg dat de sociale bescherming van personen met een handicap die een volledige aanvraag hadden ingediend voor 17 maart 2020 aanzienlijk verminderde. De Raad van State oordeelt dat dit strijdig is met het standstill-beginsel en de materiële motiveringsplicht.
Raad van State, 8 januari 2024
In Vlaanderen wordt een zorgbudget toegekend aan personen met een handicap. Tot 1 januari 2027 is er een transitieperiode waardoor sommige personen met een handicap momenteel een lager zorgbudget krijgen dat datgene waar ze recht op zouden hebben gelet op hun noden. De Raad van State oordeelt dat de overheid, rekening houdend met de budgettaire beperkingen, mag opteren voor een langere transitieperiode.
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 13 december 2023
In een polis van een verzekering gewaarborgd inkomen wordt een uitzondering voorzien voor het geval waarin de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit een psychische aandoening van de verzekerde. Het arbeidshof oordeelt dat deze bepaling in strijd is met de antidiscriminatiewet en bijgevolg nietig is. Het arbeidshof bevestigt hiermee een vonnis van de arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen van 11 januari 2022.
Arbeidsrechtbank Waals-Brabant, afdeling Nijvel, 28 februari 2023
Een vrouw van 61 krijgt geen terugbetaling van een tweede cochleair implantaat. De arbeidsrechtbank oordeelt dat er sprake is van discriminatie op basis van leeftijd. De debatten worden heropend om na te gaan of er eventueel ook sprake is van discriminatie op basis van handicap.
Grondwettelijk Hof, 12 januari 2023
Een persoon met een alcohol-, toxicologische of medicijnverslaving – voor zover die ernstig is – kan worden beschouwd als een geesteszieke in de zin van de Wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke.
Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 24 oktober 2022
Een behandeling van dysfasie wordt niet terugbetaald wanneer er eerder al een terugbetaling was voor een behandeling van dyslexie. Een jongen werd verkeerdelijk gediagnosticeerd met dyslexie. Daardoor kreeg hij daarna geen terugbetaling voor de behandeling van dysfasie. Het arbeidshof oordeelt dat dit discriminerend is en dat de behandeling van dysfasie toch moet worden terugbetaald.
Hof van Cassatie, 3 oktober 2022
Jonge werknemers met een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 33% kunnen aanspraak maken op een inschakelingsuitkering wanneer ze positief meewerken in een aangepast traject. Wanneer de VDAB geen aangepast traject kan aanbieden, kan hier niet uit worden afgeleid dat de betrokkene niet positief wil meewerken in een dergelijk traject.
Arbeidshof Brussel, 8 juli 2022
De verhoogde kinderbijslag op grond van handicap wordt beschouwd als een inkomen en in mindering gebracht van het leefloon dat het OCMW toekent. In eerste aanleg oordeelde de arbeidsrechtbank dat dit in strijd was met het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet, maar dat het niet aan de arbeidsrechtbank toekwam om deze lacune in de regelgeving op te vullen. Het arbeidshof oordeelt daar anders over en houdt onder meer rekening met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Arbeidshof Gent, afdeling Brugge, 12 april 2022
Een persoon met een handicap krijgt het bericht dat zijn persoonsvolgend budget in de loop van de komende jaren stelselmatig zal dalen. Het arbeidshof oordeelt, in navolging van de arbeidsrechtbank, dat de vermindering niet mag worden toegepast omdat ze strijdig is met de standstill-verplichting uit artikel 23 van de Grondwet.
Volg ons op onze sociale media