Zoek Aanbeveling
10 prioriteiten van Unia op het gebied van handicap voor de volgende legislatuur
Unia presenteert 10 prioriteiten op het vlak van handicap voor toekomstige regeringen voor de rechten en vrijheden van persoon met een handicap.
Sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving (2023)
Unia kreeg tijdens de energiecrisis veel meldingen over de toegang tot het sociaal tarief en de toekenning van premies door de overheidsdienst economie. Daarom analyseerden we het systeem van het sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving.
De impact van de digitalisering van diensten (2023)
De digitalisering van onze samenleving, overheidsdiensten en de privésector gaat snel. Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede hebben een analyse gemaakt van de digitale transformatie in het kader van de antidiscriminatiewetgeving.
De prioritering in de ziekenhuizen in tijden van pandemie voor personen met een handicap (2021)
Unia en haar begeleidingscommissie wilden de prioriteringscriteria, zoals ze gebruikt worden door de spoeddienst en de dienst intensieve zorgen, beter begrijpen, ze toetsen aan de filters van het VRPH en de antidiscriminatiewetgeving, aanbevelingen formuleren om elke vorm van discriminatie te vermijden en de medische wereld bewust te maken van een omgang met handicap, die in overeenstemming is met de mensenrechten.
Tegemoetkomingen personen met een handicap niet-discriminerend maken (2021)
Unia vraagt dat de tegemoetkomingen aan personen met een handicap voor hulpmiddelen en aanpassingen (in het bijzonder materiële hulpmiddelen) door de gemeenschappen en gewesten ook worden toegekend wanneer ze worden aangevraagd na de leeftijd van 65 jaar.
Wachtlijsten inkorten voor verhoogde zorgtoeslag voor een kind met een handicap (2021)
Ouders van een kind met een handicap ondervinden grote moeilijkheden tijdens de aanvraagprocedure voor een verhoogde zorgtoeslag.
Aanbevelingen: hoe een inclusief onderwijssysteem kan worden gerealiseerd in Vlaanderen (2021)
De onderwijsactoren in Vlaanderen hebben grote goesting om inclusief te werken, om samen te werken en kennis en ervaringen uit te wisselen, en om hindernissen te overwinnen.
Ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het COVID-19-beleid
Samen met het Steunpunt voor Inclusie en met de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent werkte Unia 10 concrete suggesties uit om beter rekening te kunnen houden met leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften in het COVID19-beleid op vlak van onderwijs.
Toegankelijkheid van de Vlaamse gemeenten voor personen met een handicap: studierapport met aanbevelingen
We pleiten zowel bij de gemeenten als bij Vlaanderen voor een beleid rond toegankelijkheid met doelstellingen, een agenda, een budget en monitoring. Want het is tijd om grondig te investeren in toegankelijkheid.
Studierapport met aanbevelingen: betere toegankelijkheid ziekenhuizen voor dove en slechthorende personen
Unia ontvangt al jaren meldingen van dove en slechthorende personen over problemen met de toegankelijkheid van ziekenhuizen. Ze ondervinden problemen om een afspraak te maken of om hun weg te vinden in het gebouw, krijgen geen tolk Gebarentaal of moeten zelf de kosten voor de tolk dragen, enz.