Zoek Aanbeveling
Gebouwen en transport toegankelijk maken voor personen met een handicap
Unia vraagt de overheden om een wettelijk kader goed te keuren om gebouwen en het openbaar vervoer op middellange termijn toegankelijk te maken. Samen met dit wettelijk kader moet er een actieplan uitgewerkt. Unia vraagt ook om de Europese verordeningen aan te passen om de rechten van reizigers met een handicap te garanderen.
Rekening houden met diversiteit in de gezondheidszorg
Unia vraagt de gemeenschapsoverheden om opleidingen in transculturele vaardigheden te integreren in opleidingen van alle professionals in de gezondheidszorg.
De Europese richtlijn goederen en diensten goedkeuren
Unia vraagt de goedkeuring van de Europese richtlijn goederen en diensten die burgers van de lidstaten beter en uitgebreider zou kunnen beschermen tegen discriminatie. Ze vraagt dit al gedurende tien jaar.
Nieuwkomers ontvangen in de gemeenten
Unia pleit voor een resoluut inclusieve visie op het onthaal van nieuwkomers. Ze moeten daarom een degelijk statuut krijgen dat hen volledige erkenning en bescherming biedt en dat hun snelle inclusie bevordert in de samenleving die hen opvangt.
Aanbeveling leeftijdsgrens bij autoverzekeringen
Ouder dan 70 en je krijgt daarom geen autoverzekering? Unia wil dit een halt toeroepen. Uit onderzoek blijkt immers dat oudere chauffeurs even goed rijden als jongere automobilisten. De kans op ongelukken stijgt wel onder invloed van medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of een klein aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor.
De toegankelijkheid van de infrastructuur en de voertuigen van de MIVB voor personen met een handicap
Sinds 2003 krijgt het Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van personen met een handicap over problemen met de toegankelijkheid van het Brusselse openbare vervoer, zowel rond de toegang tot de fysieke omgeving en het rollend materieel als rond informatie en communicatie.
Advies over de ontwerpresolutie voor een sterkere sensibilisering van de lokale overheden in het kader van de bestrijding tegen discriminatie
De gemeente is een essentiële speler en partner in de strijd tegen discriminatie. Haar bevoegdheden verplichten haar in het bijzonder om openbare plaatsen en diensten voor iedereen toegankelijk te maken: ongeacht hun afkomst, seksuele geaardheid, handicap, gezondheidstoestand, geslacht, …
Advies: Unia antwoordt op vragen over lichaamsbedekkende zwemkleding
Kunnen we lichaamsbedekkende zwemkleding in openbare zwembaden verbieden? Die vraag kreeg Unia van enkele steden en gemeenten (waaronder Leuven en Gent) en van verschillende zwemsters. Unia klopte hiervoor aan bij het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse genderkamer.
Aanbeveling voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het vervoersaanbod van De Lijn
Unia blijft geregeld meldingen ontvangen van minder mobiele reizigers die problemen rond toegankelijkheid ondervinden wanneer ze gebruik willen maken van het reguliere aanbod aan bus- en tramvervoer door De Lijn.
Advies over de studieopdracht en beleidsaanbeveling rond scootmobielen
De overheid gaf het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) de opdracht onderzoek te doen naar vervoerbare verplaatsingshulpmiddelen zoals scootmobielen. Unia kreeg de vraag om op de studie en de beleidsaanbevelingen feedback te geven.