Zoek Aanbeveling
De impact van de digitalisering van diensten (2023)
De digitalisering van onze samenleving, overheidsdiensten en de privésector gaat snel. Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede hebben een analyse gemaakt van de digitale transformatie in het kader van de antidiscriminatiewetgeving.
De prioritering in de ziekenhuizen in tijden van pandemie voor personen met een handicap (2021)
Unia en haar begeleidingscommissie wilden de prioriteringscriteria, zoals ze gebruikt worden door de spoeddienst en de dienst intensieve zorgen, beter begrijpen, ze toetsen aan de filters van het VRPH en de antidiscriminatiewetgeving, aanbevelingen formuleren om elke vorm van discriminatie te vermijden en de medische wereld bewust te maken van een omgang met handicap, die in overeenstemming is met de mensenrechten.
Tegemoetkomingen personen met een handicap niet-discriminerend maken (2021)
Unia vraagt dat de tegemoetkomingen aan personen met een handicap voor hulpmiddelen en aanpassingen (in het bijzonder materiële hulpmiddelen) door de gemeenschappen en gewesten ook worden toegekend wanneer ze worden aangevraagd na de leeftijd van 65 jaar.
Studierapport met aanbevelingen: betere toegankelijkheid ziekenhuizen voor dove en slechthorende personen
Unia ontvangt al jaren meldingen van dove en slechthorende personen over problemen met de toegankelijkheid van ziekenhuizen. Ze ondervinden problemen om een afspraak te maken of om hun weg te vinden in het gebouw, krijgen geen tolk Gebarentaal of moeten zelf de kosten voor de tolk dragen, enz.
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
Wallonië moet de opvang van woonwagenbewoners verbeteren
De Waalse minister van Sociale Zaken wil de opvang van woonwagenbewoners in Wallonië verbeteren. Unia heeft haar ontwerpdecreet geanalyseerd en aanbevelingen gedaan.
Mensen met een handicap een plek geven in de samenleving
Unia vraagt elk gewest een de-institutionaliseringsplan uit te werken dat aan de behoeften van personen met een handicap tegemoetkomt. Dit plan moet concrete en haalbare alternatieven voor het leven in een instelling formuleren.
Gebouwen en transport toegankelijk maken voor personen met een handicap
Unia vraagt de overheden om een wettelijk kader goed te keuren om gebouwen en het openbaar vervoer op middellange termijn toegankelijk te maken. Samen met dit wettelijk kader moet er een actieplan uitgewerkt. Unia vraagt ook om de Europese verordeningen aan te passen om de rechten van reizigers met een handicap te garanderen.
Rekening houden met diversiteit in de gezondheidszorg
Unia vraagt de gemeenschapsoverheden om opleidingen in transculturele vaardigheden te integreren in opleidingen van alle professionals in de gezondheidszorg.
Een ontvangstbeleid voor woonwagenbewoners aannemen
Unia herinnert de gewesten aan hun verplichting om voor voldoende standplaatsen te zorgen voor woonwagenbewoners en hun recht op wonen te erkennen. Unia adviseert ook OCMW’s de bevoegdheid te geven om een referentieadres aan te bieden aan woonwagenbewoners.