Zoek Aanbeveling
Tegemoetkomingen personen met een handicap niet-discriminerend maken (2021)
Unia vraagt dat de tegemoetkomingen aan personen met een handicap voor hulpmiddelen en aanpassingen (in het bijzonder materiële hulpmiddelen) door de gemeenschappen en gewesten ook worden toegekend wanneer ze worden aangevraagd na de leeftijd van 65 jaar.
COVID-vaccinatie en de toegang tot goederen en diensten (2021)
Dit advies biedt juridische richtsnoeren voor private en publieke initiatieven, die de toegang tot goederen en diensten afhankelijk willen maken van de vaccinatiestatus van een persoon.
Rekening houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole (2021)
Unia vraagt de overheden om meer rekening te houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole. Bij het huidige systeem rijzen er vragen inzake respect voor de fundamentale rechten van personen met een handicap.
De toegankelijkheid van de infrastructuur en het materieel van de NMBS voor personen met een handicap (2021)
Unia ontvangt regelmatig meldingen van personen met een handicap over problemen die verband houden met de toegankelijkheid van het spoornet. Op korte en middellange termijn moeten oplossingen voor dit structurele probleem worden gevonden om situaties van discriminatie waarmee personen met een handicap te maken krijgen, geleidelijk uit te bannen.
Wachtlijsten inkorten voor verhoogde zorgtoeslag voor een kind met een handicap (2021)
Ouders van een kind met een handicap ondervinden grote moeilijkheden tijdens de aanvraagprocedure voor een verhoogde zorgtoeslag.
Aanbevelingen: hoe een inclusief onderwijssysteem kan worden gerealiseerd in Vlaanderen (2021)
De onderwijsactoren in Vlaanderen hebben grote goesting om inclusief te werken, om samen te werken en kennis en ervaringen uit te wisselen, en om hindernissen te overwinnen.
Aanbeveling: bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen (2021)
In dit standpunt toetst Unia deze nieuwe tijdelijke uitsluiting aan de discriminatiewet. Het gaat om een afweging tussen het recht op bescherming van de gezondheid enerzijds en het recht op gelijke behandeling anderzijds. De veiligheid van het bloed moet optimaal zijn, maar om dit te bereiken moet wel de minst uitsluitende maatregel genomen worden.
Praktijktesten 2.0: enkele nieuwe voorstellen van Unia
De voorbije jaren namen het federaal en het Brussels parlement initiatieven om praktijktesten op de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Ondertussen is duidelijk geworden dat die regelgeving aan evaluatie toe is. Unia publiceert daarom twee nieuwe nota’s waarin het een reeks voorstellen doet ter verbetering van de bestaande aanpak. Zo willen we een nieuwe dynamiek in het debat brengen, beleidsmakers inspireren om de bestaande regelgeving te verbeteren, en regio’s waar nog geen praktijktesten bestaan overtuigen om daar werk van te maken.
Aanbeveling over een verbod op het dragen van veruiterlijkingen van overtuigingen door verkozen mandatarissen
In deze aanbeveling maakt Unia een juridische analyse over het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en religieuze symbolen door verkozen mandatarissen. Welke regels kunnen vastgelegd worden voor deze verkozen vertegenwoordigers van het volk, en hoe verhouden die zich ten opzichte van de verschillende grondrechten in een democratische rechtstaat? Op die vragen biedt de aanbeveling een antwoord.
Aanbeveling: eerlijke klassenraden
Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede moedigen scholen aan om erover te waken dat de klassenraden leerlingen en hun ouders betrekken bij alle beslissingen die over hen genomen worden, en om bij hun motivaties ook rekening te houden met de verschillende thuissituaties van de leerlingen tijdens de Covid-19-periode.