Zoek Aanbeveling
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
Stop discriminatie van mensen die een hoofddeksel dragen tijdens rechtszitting
Unia beveelt aan om het artikel 759 in het Gerechtelijk Wetboek aan te passen zodat er een einde wordt gemaakt aan de bepaling die een indirecte discrimininatie inhoudt voor personen die tijdens een hoorzitting een hoofddeksel dragen omwille van religieuze of medische redenen.
Betere toegang tot verzekeringen voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico
Unia wil de gelijke toegang tot verzekerinsdiensten verhoogd zien voor personen die een zwaarder gezondheidsriciso lopen door meerdere aanpassingen in de federale wetgeving die nog een aantal beperkingen vertoont op dit vlak.
Pak pestgedrag aan door een preventief antipestbeleid
Unia pleit voor een preventief en integraal antipestbeleid in alle scholen van het basis en het secundair onderwijs. Er moeten daarom specifieke opleidingen georganiseerd worden voor alle actoren uit de onderwijsgemeenschap, individuele en collectieve vormen van bemiddeling en sancties voor discriminatoir gedrag van zowel medeleerlingen als leerkrachten.
Zorg voor meer transparantie en objectiviteit in de deliberatiebeslissingen
Unia vraagt - aan de kant van de leerkrachten - om het oriënteringsproces te herzien om te komen tot echt positieve keuzeopties voor de leerlingen. Hiervoor moeten nieuwe tools worden ontwikkeld om leerkrachten te helpen bij het delibereren en evalueren van leerlingen. Aan de kant van de leerlingen is Unia vragende partij voor een brede eerste graad die hun studiekeuze kan laten rijpen om beter rekening te houden met hun motivatie en talenten.
Een ontvangstbeleid voor woonwagenbewoners aannemen
Unia herinnert de gewesten aan hun verplichting om voor voldoende standplaatsen te zorgen voor woonwagenbewoners en hun recht op wonen te erkennen. Unia adviseert ook OCMW’s de bevoegdheid te geven om een referentieadres aan te bieden aan woonwagenbewoners.
Het aanbod publieke woningen verhogen voor de meest kwetsbare gezinnen
Om het grote tekort aan publieke en sociale huisvesting in de drie gewesten van het land op te vangen, vraagt Unia de gewestelijke overheden dan ook hun doelstellingen voor het bouwen en renoveren van publieke en sociale woningen aanzienlijk te verhogen. Ze vraagt eveneens een harmonisatie en transparantie in de toewijzingsprocedures van sociale woningen voor personen met een handicap en maatschappelijk kwetsbare families.
De impact van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen analyseren
Unia raadt aan om de impact van de degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen te analyseren alvorens maatregelen aan te nemen die een aanzienlijk impact zullen hebben op het leven van vele mensen die het nu al moeilijk hebben en gebukt gaan onder discriminatie op de arbeidsmarkt.
Advies over de praktijk van het voorbehouden van studentenjobs aan familieleden
Sommige bedrijven ontwikkelen een diversiteitsplan zonder familievoorkeur, andere reserveren studentenjobs aan familieleden van het personeel. Is het discriminerend om vakantiejobs uitsluitend te reserveren voor familieleden van eigen werknemers?
Aanbeveling over de invoering van een taalkennisvereiste in de sociale huur
Op 8 juli 2016 gaf de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van artikel 92, 93, 95 en 98 van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode. Dat voorontwerp wil de bestaande taalkennisbereidheidsvoorwaarde als inschrijvings- en toelatingsvoorwaarde schrappen, en vervangen door een taalkennisvereiste als huurdersverplichting.