Zoek Aanbeveling
Sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving (2023)
Unia kreeg tijdens de energiecrisis veel meldingen over de toegang tot het sociaal tarief en de toekenning van premies door de overheidsdienst economie. Daarom analyseerden we het systeem van het sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving.
De impact van de digitalisering van diensten (2023)
De digitalisering van onze samenleving, overheidsdiensten en de privésector gaat snel. Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede hebben een analyse gemaakt van de digitale transformatie in het kader van de antidiscriminatiewetgeving.
Naar een aangepaste procedure voor re-integratietrajecten (2022)
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
COVID-19: aanbeveling van Unia over verplichte vaccinatie (2022)
Unia wil vanuit een dubbele expertise bijdragen aan het huidige debat over de verplichte covidvaccinatie in België. Zo is er de expertise die inherent is aan haar identiteit als orgaan ter bevordering van gelijke kansen om te strijden tegen discriminatie en te ijveren voor een inclusieve samenleving. Daarnaast kan Unia als Nationale mensenrechteninstelling ook uitgaan van haar expertise op vlak van grondrechten.
Burgerlijke staat zorgt voor ongelijke behandeling bij het overlevingspensioen (2021)
Een overlevingspensioen is een pensioen voor de nabestaanden na een overlijden. Het maakt niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet. De Belgische regelgeving zegt dat men minimum één jaar gehuwd moet zijn om aanspraak te maken op een overlevingspensioen. Deze huwelijksvoorwaarde vormt een onderscheid op grond van burgerlijke staat, een beschermd criterium in de Belgische antidiscriminatiewetgeving.
COVID-vaccinatie en discriminatie op de arbeidsmarkt (2021)
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd.
COVID-vaccinatie en de toegang tot goederen en diensten (2021)
Dit advies biedt juridische richtsnoeren voor private en publieke initiatieven, die de toegang tot goederen en diensten afhankelijk willen maken van de vaccinatiestatus van een persoon.
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
Stop discriminatie van mensen die een hoofddeksel dragen tijdens rechtszitting
Unia beveelt aan om het artikel 759 in het Gerechtelijk Wetboek aan te passen zodat er een einde wordt gemaakt aan de bepaling die een indirecte discrimininatie inhoudt voor personen die tijdens een hoorzitting een hoofddeksel dragen omwille van religieuze of medische redenen.
Pak pestgedrag aan door een preventief antipestbeleid
Unia pleit voor een preventief en integraal antipestbeleid in alle scholen van het basis en het secundair onderwijs. Er moeten daarom specifieke opleidingen georganiseerd worden voor alle actoren uit de onderwijsgemeenschap, individuele en collectieve vormen van bemiddeling en sancties voor discriminatoir gedrag van zowel medeleerlingen als leerkrachten.