Zoek Aanbeveling
Burgerlijke staat zorgt voor ongelijke behandeling bij het overlevingspensioen (2021)
Een overlevingspensioen is een pensioen voor de nabestaanden na een overlijden. Het maakt niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet. De Belgische regelgeving zegt dat men minimum één jaar gehuwd moet zijn om aanspraak te maken op een overlevingspensioen. Deze huwelijksvoorwaarde vormt een onderscheid op grond van burgerlijke staat, een beschermd criterium in de Belgische antidiscriminatiewetgeving.
Tegemoetkomingen personen met een handicap niet-discriminerend maken (2021)
Unia vraagt dat de tegemoetkomingen aan personen met een handicap voor hulpmiddelen en aanpassingen (in het bijzonder materiële hulpmiddelen) door de gemeenschappen en gewesten ook worden toegekend wanneer ze worden aangevraagd na de leeftijd van 65 jaar.
Studierapport met aanbevelingen: betere toegankelijkheid ziekenhuizen voor dove en slechthorende personen
Unia ontvangt al jaren meldingen van dove en slechthorende personen over problemen met de toegankelijkheid van ziekenhuizen. Ze ondervinden problemen om een afspraak te maken of om hun weg te vinden in het gebouw, krijgen geen tolk Gebarentaal of moeten zelf de kosten voor de tolk dragen, enz.
De Europese richtlijn goederen en diensten goedkeuren
Unia vraagt de goedkeuring van de Europese richtlijn goederen en diensten die burgers van de lidstaten beter en uitgebreider zou kunnen beschermen tegen discriminatie. Ze vraagt dit al gedurende tien jaar.
Advies over het algemeen verbod op onverdoofd slachten
Is het verbod op onverdoofd slachten in strijd met de antidiscriminatiewetgeving? Die vraag kreeg Unia van een Joodse organisatie en van een vereniging die de belangen van moslims behartigt. Vanuit juridisch perspectief is het antwoord op deze vraag ‘nee’.
Art. 5 VN-verdrag (Day of General Discussion): schriftelijke bijdrage van Unia aan het VN-Comité
Bijdrage van Unia aan de ontwerpen van general comments van het VN- Comité over artikel 5 (gelijkheid en non-discriminatie) van het VN-verdrag.
Advies bij het ontwerp van Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan
Op 16 december 2015 werd aan het Centrum gevraagd om advies uit te brengen bij het ontwerp van het Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan (GKBP) en de bijbehorende actiefiches. Daarbij werd gevraagd om na te gaan of de voorgestelde acties ‘op een voldoende en adequate wijze de vastgelegde doelstellingen implementeren’.
Gewestelijke, gemeenschaps- en federale regering (2014): kennismaking met de nieuwe ministers (federale regering, minister Geens)
Overhandigd aan minister Koen Geens, minister van Justitie.
Bedwingings- en/of isoleringsmaatregelen: algemene aanbevelingen
De initiatiefnemers van dit document zijn de Délégué Général aux Droits de l’Enfant en het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, in samenwerking met de Fondation SUSA en actoren uit verschillende sectoren. Het document belicht een aantal fundamentele aspecten (principes, deontologische bakens en organisatorische voorschriften) van bedwingings- en/of isoleringsmaatregelen.
Toegankelijkheid van de stembureaus
Ondanks de inspanningen die de overheden de laatste jaren hebben geleverd (na lang aandringen van verenigingen voor personen met een handicap), krijgen kiezers met een handicap nog steeds met heel wat hindernissen af te rekenen om hun stem uit te brengen. Ofwel hebben ze niet altijd toegang tot de nodige informatie om een oordeelkundige keuze te maken tussen de verschillende lijsten en kandidaten bij verkiezingen, ofwel slagen ze er gewoonweg niet in om te gaan stemmen (ontoegankelijk vervoer, gebouw of stemhokje niet toegankelijk,…).