Zoek Artikel
LGBTI+ rechten in 2023: verontrustend geweld, maar ook positieve punten
Ondanks de vooruitgang op juridisch vlak worden LGBTI+ personen nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak. Ook op internet worden ze beledigd en bedreigd. Unia roept op om dringend maatregelen te nemen.
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Ben je getuige van homofoob geweld? Unia moedigt iedereen aan om het te melden!
Ook in 2021 steeg het aantal meldingen bij Unia over discriminatie omwille van seksuele geaardheid. Daarbij ging het vooral over geweld tegen LGBTI+-personen. Unia benadrukt dat getuigen essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de daders een zwaardere straf krijgen: ze zorgen ervoor dat het homofobe motief door de rechtbank kan worden erkend.
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen: België hinkt achterop
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk deden het al, België loopt nog achter met het versoepelen van de regels rond plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Nochtans moest België voor september 2021 werk maken van een nieuwe wetgeving voor plasmadonatie, volgens een arrest van het Grondwettelijk Hof. Unia dringt aan op actie bij de minister van Volksgezondheid, zeker in de huidige context van het wereldwijde plasmatekort.
Getuigen spelen doorslaggevende rol in erkenning homofoob motief
De correctionele rechtbank van Luik heeft de geweldpleger op een homoseksueel koppel veroordeeld tot 12 maanden gevangenis met drie jaar uitstel en een boete van 4.000 euro aan de slachtoffers voor slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid van een homofoob motief. Unia is verheugd dat het discriminerende motief werd erkend.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt
Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.
Unia dringt aan op nieuw actieplan tegen homofobie
Een nieuw en doeltreffend actieplan om homofobie en transfobie te bestrijden is wenselijk en noodzakelijk, niet alleen om homofoob en transfoob geweld te bestrijden maar ook om homoseksualiteit nog meer uit de taboesfeer te halen, op school, op de werkvloer en in andere delen van de samenleving.
Jonatas en Tim getuigen: “Uiteindelijk was elke inspanning die we deden, de moeite waard”
Toen Jonatas en Tim het slachtoffer werden van homofoob geweld, besloten ze om onmiddellijk actie te ondernemen. Ze riepen de hulp in van de politie en van Unia: twee jaar na hun aangifte werden de daders veroordeeld door de rechtbank. We laten Jonatas en Tim hier zelf aan het woord.
Volg ons op onze sociale media