Zoek Aanbeveling
Sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving (2023)
Unia kreeg tijdens de energiecrisis veel meldingen over de toegang tot het sociaal tarief en de toekenning van premies door de overheidsdienst economie. Daarom analyseerden we het systeem van het sociaal tarief voor energie in het licht van de antidiscriminatiewetgeving.
Wallonië moet de opvang van woonwagenbewoners verbeteren
De Waalse minister van Sociale Zaken wil de opvang van woonwagenbewoners in Wallonië verbeteren. Unia heeft haar ontwerpdecreet geanalyseerd en aanbevelingen gedaan.
Een ontvangstbeleid voor woonwagenbewoners aannemen
Unia herinnert de gewesten aan hun verplichting om voor voldoende standplaatsen te zorgen voor woonwagenbewoners en hun recht op wonen te erkennen. Unia adviseert ook OCMW’s de bevoegdheid te geven om een referentieadres aan te bieden aan woonwagenbewoners.
Het aanbod publieke woningen verhogen voor de meest kwetsbare gezinnen
Om het grote tekort aan publieke en sociale huisvesting in de drie gewesten van het land op te vangen, vraagt Unia de gewestelijke overheden dan ook hun doelstellingen voor het bouwen en renoveren van publieke en sociale woningen aanzienlijk te verhogen. Ze vraagt eveneens een harmonisatie en transparantie in de toewijzingsprocedures van sociale woningen voor personen met een handicap en maatschappelijk kwetsbare families.
Het functioneren van de private woningmarkt verbeteren
Unia stelt voor om de taken van de gewestelijke huisvestingsinspectiediensten uit te breiden, om nieuwe instrumenten te creëren om gevallen van discriminatie bij immokantoren op te sporen en om een centraal huurwaarborgfonds op te richten.
De Europese richtlijn goederen en diensten goedkeuren
Unia vraagt de goedkeuring van de Europese richtlijn goederen en diensten die burgers van de lidstaten beter en uitgebreider zou kunnen beschermen tegen discriminatie. Ze vraagt dit al gedurende tien jaar.
Erken de caravan als vorm van huisvesting in Wallonië
De caravan wordt vandaag nog steeds niet wettelijk erkend als huisvestingsvorm in het Waalse Gewest. Nochtans erkenden het Vlaamse en Brusselse Gewest de caravan wel al. Ook internationale organisaties dringen aan op die erkenning. Unia adviseert de Waalse minister van Huisvesting en wijst op aandachtspunten in haar ontwerpdecreet.
Advies leeftijdsgrens Kapertoren
De appartementen in de Kapertoren in Hasselt hanteren een leeftijdsgrens: de bewoners mogen hoogstens 31 jaar oud zijn. De stad wil op die manier jongen mensen aantrekken en betaalbare starterswoningen aanbieden in de stad. Unia ontving verschillende meldingen over deze leeftijdsgrens. In ons advies toetsen we de leeftijdsgrens aan de toepasselijke wetgeving en bestuderen we de rechtvaardigheidsmogelijkheden.
Vlaams huurdecreet: advies
Unia doet enkele aanbevelingen rond het voorontwerp van het Vlaams huurdecreet ('decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan'). Je kan de volledige aanbeveling downloaden op deze pagina.
Het referentieadres voor personen die in een mobiele woning verblijven
Personen die in een mobiele woning verblijven, hebben geen hoofdverblijfplaats. Zij hebben de mogelijkheid om zich op een referentieadres in te schrijven bij een natuurlijke of rechtspersoon. De bevoegdheid voor inschrijving en controle voor een referentieadres ligt bij de gemeente.