Zoek Beslissing
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 22 december 2022
Verschillende werknemers dienen een klacht in wegens pesterijen op grond van de Welzijnswet. Het arbeidshof stelt vast dat er geen herhalingsgevaar is en daardoor hebben de betrokkenen geen belang meer bij een rechterlijk stakingsbevel.
Hof van Beroep Antwerpen, 14 november 2022
De rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen veroordeelde op 7 januari 2021 de vzw Moeders voor Moeders voor directe discriminatie op grond van geloof. Het hof van beroep te Antwerpen hervormt dit vonnis en oordeelt dat de Antidiscriminatiewet en het Gelijkekansendecreet niet van toepassing zijn.
Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 14 november 2022
Een aantal verenigingen en personen hebben derdenverzet aangetekend tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg van 24 november 2021. In dat vonnis oordeelde de rechtbank van eerste aanleg dat de Stad Brussel een einde moest stellen aan het verbod op het dragen van religieuze tekenen in een hogeschool.
Hof van Justitie van de Europese Unie, 13 oktober 2022
Een jonge vrouw, die de hoofddoek draagt, wenst een bedrijfsstage te doen in een sociale woningmaatschappij. De maatschappij beroept zich op haar neutraliteitsbeleid. Naar aanleiding van een stakingsvordering stelde de arbeidsrechtbank Brussel (Franstalig) op 17 juli 2020 drie prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Arbeidsrechtbank Brussel (Franstalige), 6 oktober 2022
De arbeidsrechtbank Brussel, zetelend zoals in kort geding, verklaart het derdenverzet van het Centre d’action laique tegen een uitspraak van 3 mei 2021 onontvankelijk. In die uitspraak veroordeelde de arbeidsrechtbank de MIVB voor het discrimineren van een sollicitante met een hoofddoek. De MIVB besliste om niet in beroep te gaan tegen die uitspraak.
Hof van beroep Gent, 7 juni 2022
Wanneer getuigen van Jehovah zich uit de geloofsgemeenschap terugtrekken, worden ze uitgesloten en sociaal geïsoleerd. Volgens het hof van beroep in Gent is het niet bewezen dat de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen aanzet tot discriminatie of segregatie.
Arbeidsrechtbank Luik, 24 februari 2022
Een juriste werkt voor een gemeente en is gespecialiseerd in openbare aanbestedingen. Gedurende jaren zijn er geen problemen. Vanaf november 2020 wenst ze een hoofddoek te dragen en polst hierover bij verschillende personen, aangezien het arbeidsreglement geen verbod voorziet. Bij gebrek aan antwoord, kondigt ze aan de hoofddoek te zullen dragen vanaf februari 2021. De gemeente treft twee verbodsmaatregelen, in afwachting van de wijziging van het arbeidsreglement vanaf de maand maart. Deze wijziging bekrachtigt een absolute en exclusieve neutraliteit.
Hof van Beroep, Antwerpen, 9 februari 2022
Tijdens een marktdag tonen een aantal mensen spandoeken met daarop slogans en tekeningen die gericht zijn tegen de Islam. De rechtbank meent, bij vonnis van 26 mei 2021, dat hoewel de teksten verwijzen naar een godsdienst, het eigenlijk gaat om verdoken racisme.
Arbeidshof Luik, 20 december 2021
Een vrouw die in een apotheek werkt, wil een hoofddoek dragen. Haar werkgever weigert en onderhandelingen mislukken. Uiteindelijk wordt ze ontslagen. Volgens de arbeidsrechtbank, vonnis dd. 20 februari 2019, is er geen sprake van discriminatie, want de werkgever mag ernaar streven om een neutraal imago uit te stralen en het verbod waarborgt de gelijkheid onder collega’s.
Rechtbank van eerste aanleg Brussel, 24 november 2021
De stad Brussel koos voor een exclusief (uitsluitend) neutraliteitsbeleid. Ze verbood daarom het dragen van religieuze symbolen in al haar instellingen, ook in instellingen voor hoger onderwijs en volwassenenonderwijs. De stad verhinderde zo jonge moslima’s met een hoofddoek lessen te volgen. De zaak gaf ook aanleiding tot een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof (GW.Hof, 4-06-2020).
Volg ons op onze sociale media